Creștinii Celebrează sau Prăznuiesc?

„La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul”.

Observ tot mai des utilizarea cuvântului celebrare în loc de prăznuire atât în ziare, cărți creștine cât și în exprimarea diverșilor creștini.

Cuvântul celebrare vine din franceză și latină, pe când cuvâtnul prăznuire vine din slavonă.

Conform Dexonline:

praznic sn [At: PSALT. HUR. 69r/21 / V: (înv) prasnic, ~zdnic, ~nec / Pl: ~ice, (înv) ~ici / E: slv праздьникъ, празникъ] 1 Zi de sărbătoare religioasă sau de odihnă. 2 (Pex) Celebrare a unui eveniment religios important. 3 Comemorare a unui sfânt. 4 (Reg; spc) Hram. 5 (Înv; d. îmbrăcăminte; îal) De ~ Care se poartă în zilele de sărbătoare. 6 (Înv; d. îmbrăcăminte; îal) De gală Si: festiv. 7 (Înv) Aniversare a zilei de naștere a cuiva. 8 (Înv; pex) Sărbătoare care avea loc cu prilejul zilei de naștere a cuiva. a prăznui [At: CORESI, EV. 144 / V: (înv) ~zdn~, prânzui[1] / Pzi: ~esc / E: slv праздьновати, празновати] (Îvp) 1-2 vtr (C. i. evenimente sau personalități religioase) A (se) celebra. 3-4 vtr (Pgn) A (se) sărbători. 5 vt (Pgn) A aniversa. 6 vt (Pex) A slăvi.

Chiar dacă nu este greșit cuvântul celebrare, și din punct de vedere literal este considerat sinonim cu prăznuire, consider că aceste cuvinte nu sunt chiar în același duh.

De aceea, personal prefer cuvintele de prăznuire și praznic. Cuvinte care vin din slavonă, limbă bisericească.

Praznicul unui sfânt nu este celebrarea searbădă și pătimașă pe care o vedem în societatea din ziua de azi.

Conform învățăturii patristice, cuvintele sunt purtătoare de duhuri, fie duhuri rele (energii negative cu intenție) fie sunt pline de Duhul Sfânt, Mângâietorul, aducător de pace, bucurie, nădejde și lumină în suflet.

Dacă suntem creștini, trebuie să fim atenți la cuvinte căci nu doar cu pâine trăiește omul.

Dacă suntem atenți să nu mâncăm cu gura mâncare jumătate bună, jumătate otrăvită, de ce am mesteca cu mintea altceva decât cuvinte pline de must duhovnicesc?

Articol scris azi 23 aprilie 2020, la praznicul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.